FORKLİFT NEDİR ?
Forklift (çatallı istifleyici), iş hayatında insanların taşıyamayacağı kadar ağır yükleri bir yerden başka bir yere taşınmak amacıyla kaldırılmasını ve istiflenmesini sağlayan iş makinesidir. Genellikle 1 ile 50 ton arasındaki yükleri kaldırabilen forkliftler, arka tekerlekleri aracılığıyla dönerek hareket ederler. Hareketleri dizel motorlar veya akülü motorlar aracılığıyla gerçekleşir. Klasik debriyajlı forkliftlerin yanı sıra tork konvertörlü, hidrostatik ve elektrik motorlu forkliftler de sıklıkla kullanılır. Debriyajlı ve tork konvertörlü istif makinelerinin aksine, hidrostatik forkliftlerde şanzıman, şaft, diferansiyel gibi hareket iletim elemanları bulunmaz; bunların yerine hidrostatik pompa ve hidrostatik motor iletimi sağlar. Forkliftler kullanım alanlarına göre değişiklik gösterir. Söz gelimi, depolama forkliftleri hacimsel olarak yerden tasarruf edilmesi amacıyla malların olabildiğince yükseklere istiflenmesi gereken yerlerde çalışması için tasarlanmıştır. Tekerlek genişliği ve açıklığı dardır. Uzatmalı forklift olarak da bilinen depolama forkliftleri, çok dar bir alanda manevra yapabilir, mesafeden kazanmak için operatörler çoğunlukla yan oturur. Konteynerleri istiflemek ve taşımak amacıyla kullanılan özel forkliftlerde herhangi bir alan kısıtlaması olmadığından depolama forkliftlerine göre çok daha büyüktür. Görünümüyle bir traktörü andıran bu forkliftler, operatör kabini, asansör, tilt silindirleri, şasi, diferansiyel, nihai güç üniteleri, hidrolik şanzıman, motor, direksiyon simidi, koruyucu kabin, asansör sütunu gibi ekipman ve donanımlara sahiptir.
Uzun mesafeli taşımacılık için uygun olmayan bu makineler, kısa mesafede yük taşımaya yardımcı olan pratik yük kaldırma makineleridir. 1800’lü yıllarda kullanılmaya başlayan bu makineler, ilk başlarda zincir yardımı ile yük taşıma işlemi görüyordu. 20. yüzyılda ise tahta platformların üzerinde takılan vince benzer makinelerle yükler taşınmaya başladı. Daha sonraki yıllarda bu makinelere elektrikli motorlar ve aküler takılmaya başladı. 1. Dünya Savaşı yıllarında bu makinelere yükselebilen ve alçalabilen platformlar takılarak, bugünkü görünümüne kavuştu. İlk forkliftler hidrolik bir sistemi olmayan oldukça basit ürünlerdi. Sadece zincir yardımı ile çalışan bu aletler, yükleri santim santim taşıyor ve ihtiyaçları zar zor görüyordu. Fakat ilk sürücülü ve denge ağırlıklı forkliftler, 1917 yılında üretildi. 1923 yılında ilk asansörlü forkliftler ve 1936 yılında tekerlekli forkliftlerin piyasaya sürülmesi ile daha kaliteli bir ürüne dönüşen forkliftler, 1950 yılında manevra kabiliyeti de kazanarak oldukça kullanışlı bir makine halini almıştır.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sürekli kendini yenileyen forkliftlere 2000’li yıllarda yakıt hücresi eklenmiştir. Böylece; yakıt sorunu olmayan, son derece pratik hareket edebilen, güçlü ve dayanıklı bir yük taşıma makinesi ortaya çıkmıştır. Tüm bu süreçte forkliftlerin insan ihtiyaçları doğrultusunda ve teknolojinin desteği ile şekillendiğini söylemek yanlış olmaz.
DİZEL FORKLİFT NEDİR ?
Dizel forkliftler, çeşitli sektörlerde kullanılır ve asıl amacı ağır yükteki ürünleri kaldırmak, taşımak ya da istiflemektir. Bu iş makineleri işçilerin yüklerini azaltarak zor işleri daha kolay şekilde halletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda ağır yükleri güvenli şekilde taşımayı sağlayan bu makine iş güvenliğine de büyük ölçüde katkı sağlar.
Dizel forklift çeşitleri; sanayi, depo, gümrük, fabrika, şantiye ve ambar gibi ağır yüklerin bulunduğu iş alanlarında sıklıkla kullanılır. Forkliftlerin kullanım alanları çok çeşitlidir bu nedenle de forkliftler birden fazla modele sahiptir. Ağır yüklerin indirilmesi, kaldırılması, taşınması ve istif edilmesi için kullanılan ve ağır yüklerin taşıma işlemini kolay hale getiren bu makine kendi arasında çeşitlere ayrılır.
Daha ağır yüklerin taşınması ve kaldırılmasında kullanılan bu modelin güç kaynağı iki ya da dört zamanlı dizel motordur. Kullanım kolaylığına sahip olan bu forklift modeli bu özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilir.
Dizel forkliftler kullanıcılara fayda sağlayan birçok özelliği bir arada bulundurur. Bu özellikler forkliftlerden alınacak verimi en yüksek seviyeye çıkartır ve kullanıcıların işlerini kolay hale getirerek iş gücünde gözle görülür bir azalma yaşanmasına neden olur.
Mevsim şartları forkliftlerin çalışma şartlarını çokça etkiler. Ancak dizel forkliftler, zorlu hava koşullarında ya da engebeli arazilerde bile maksimum performans sağlar. Bu sayede dört mevsim boyunca işlerinizi kolay şekilde bitirebilirsiniz.
Dizel forkliftler açık alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Dizel forkliftler, benzin ile çalışan forklift modellerine göre daha az tüketime neden olur. Bu model, özellikle her gün çalışan ve transfer yapılması gereken iş alanları tarafından sıklıkla tercih edilir.
Ağır yüklerin kolay şekilde kaldırılması, indirilmesi ya da istiflenmesine yardımcı olan ve zor işleri kolay hale getirerek uzun vardiya sürelerini kısaltan dizel forkliftler tüm bu faydaları sahip oldukları özellikler sayesinde sağlarlar. Dizel forkliftlerin özellikleri genel olarak şu şekilde açıklanabilir;
• Zorlu hava koşullarında maksimum performans sunar.
• Engebeli arazilerde verimli sonuçlara neden olur.
• Oldukça az tüketime neden olur.
• Dört mevsim boyunca rahatlıkla kullanılabilir.
• Yüksek ağırlıktaki yükleri bile kolay şekilde taşıyabilir.
• Açık alanlarda kullanıma uygundur.
Dizel forkliftler, birçok iş sektöründe ağır yükteki malzemeleri taşımak, kaldırmak ya da istiflemek için kullanılan çatallı iş makineleridir. Bu iş makineleri birçok yönden kullanıcılara tasarruf sağlarlar. Tasarruf sağlanan durumlar arasında; zaman, iş gücü ve yakıt tüketimi sayılabilir. Forkliftlerin zamandan tasarruf edilmesine imkan tanıması sayesinde uzun vardiyalar kısa süre içerisinde bitebilir.
İş gücünden edilen tasarrufta ise ağır yükler makineler tarafından taşınır ve işçilerin güç kullanması gereken tek durum forklifti kullanmak olur. Yakıt tüketimi, forklift seçimini etkileyen önemli detaylardan bir tanesidir. Düşük yakıt tüketimi sunan dizel forklift ise yakıt kullanımından da tasarruf edilmesine yardımcı olur ve bu özelliği ile sıklıkla tercih edilir.
Forklift modelleri arasında bulunan dizel motorlar bu iş makinesi modelleri arasında en sık tercih edilen modeldir. Bu durumun sebebi ise iş makinesinin sunduğu kullanım kolaylığı, kaliteli özellikleri ve birçok alanda kullanıma uygun olmasıdır. Her forklift modelinin çalışmasını sağlayan güç kaynağı farklıdır. Dizel forkliftlerin çalışmasını sağlayan güç kaynakları ise iki ya da dört zamanlı dizel motorlardır.
Dizel motorların yakıt tüketiminde tasarruf sağlaması kullanıcılar tarafından beğeni toplayan bir özelliktir. Dizel forkliftler bu özellikleri sayesinde sıklıkla tercih edilen forklift çeşitleri arasında yer alır. Düşük yakıt tüketimi ile güçlü performansa neden olan dizel forkliftler birçok iş alanında kullanılır ve en zorlu vardiyalarda dahi maksimum performansa neden olur.
LİTYUM AKÜLÜ FORKLİFT NEDİR ?
Lityum akülü elektrikli forkliftler temel güç kaynağının akü olduğu, yürüyüş ve kaldırmanın elektrik motorları ile yapıldığı forkliftlerdir. Kullanılan aküler yeni nesil lityum Li-On tip aküler olup voltaj ve amper değerleri yüksektir. Bu tip forkliftlere akülü forklift adı da verilir. Forkliftlerin kaldırma tonajlarına göre akü ve amper değerleri yükselmekte veya alçalmaktadır.Elektrikli forkliftleri dizel forkliftlerden ayıran temel özellik sessiz çalışmalarıdır.
Dizel forkliftler içten yanmalı motorlarla güç ürettiği için gürültülü çalışır ve egzoz dumanı mevcuttur. Bu sebeplerle İç mekan kullanımlarında dizel forkliftlerin kullanılması iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun bulunmayıp son zamanlarda yerini akülü forkliftlere bırakmıştır. Akülü forkliftler kapalı elektronik kart ve devre sistemlerine sahip ürünlerdir. Yeni nesil Lityum Li-On tip akülü forkliftler dizel forkliftlerin çalıştığı her türlü ortamda ve mekanda kullanılabilmektedir.
Akülü forkliftler ortalama 6-7 saat çalıştıktan sonra aküsünün tekrar şarj edilmesi gerekmektedir. Lityum Li-On teknelojisine sahip akülerde ara şarj yapılabilme imkanı vardır. Akü ortalama 2.5 saat içerisinde %100 doluma ulaşmaktadır ancak çalışma yoğunluğuna göre ara şarj yapma ihtiyacı doğduğunda 1 saatlik bir şarj süresinde akü kapasitesi % 80’e ulaşmakta ve daha uzun süre kullanıma hazır hale gelmektedir. Akü ile şebeke arasında şarjı sağlayan dışarıdan harici redresörleri bulunmaktadır. Şarj edilebilmesi için firmadaki şebekenin trifaze sanayi elektriği olması gerekmektedir. Akülü forkliftlerin şarj esnasında sarf ettiği elektrik tüketim maliyetini, dizel forkliftlerin yakıt maliyeti ile kıyasladığımız zaman ortalama olarak 5 kat daha ucuz olduğu hesaplanmaktadır. Firmalar son yıllarda bu tasarrufu fark etmiş ve makine parklarında daha fazla akülü forkliftleri tercih etmektedirler. Genel manada yanlış bilinen bir konu ise akülü ve dizel forkliftlerin güçleridir. 3 ton taşıma kapasite kapasiteli dizel forklift de akülü forkliftde bu yükü rahatlıkla kaldırabilmektedir. Forkliftin Akülü olması makinanın gücünde negatif bir olgu değildir.
Son yıllarda Dünyada dizel forklift pazarı daralmış ve daha çok akülü forkliftler tercih edilmektedir. Bunların başlıca sebepleri yakıt tasarrufu ve gürültüsüz çalışmasıdır. Akülü forkliftler özellikle gıda, ilaç, kimya, tekstil gibi sektörlerde zorunlu tercih olarak görülmektedir. Türkiye pazarı da dünya pazarına paralel olarak akülü forkliflerin satış adetlerinin artmasına şahit olmaktadır. Akülü forkliftlerin bakım maliyetleri dizel forkliftlere göre daha çok daha düşük maliyetlidir. Dizel forklfitlerdeki motor yağ ve filtre değişimi gibi maliyetler akülü forkliftlerde bulunmamaktadır.